dimecres, 16 de juliol del 2014

ESTAT DE L'EDUCACIÓ A FERRERIES

En els dos darrers anys, hem pogut constatar una cada vegada més àmplia presència del tema educatiu en els mitjans de comunicació. Açò que en principi podria semblar un bon senyal, de que l'educació és un dels pilars bàsics de qualsevol societat avançada i els mitjans són un reflex de la seva importància social, no ho és perquè les notícies que hi apareixen són gairebé sempre relacionades amb les retallades en llibertats i recursos, el conflicte educatiu i la desavinença entre els seus agents.
Que aquesta situació és totalment perjudicial per a la bona marxa de l'ensenyament i de l'educació dels infants és evident. Des de l'Entesa creiem que és per açò que és important que hi reflexionem i que intentem retornar a la normalitat i calma necessàries per a la bona marxa de l'educació al nostre poble i a la nostra illa.
Les reaccions davant la retallada de llibertats s'han fet ben paleses a Ferreries: la defensa del model lingüístic català a les aules i la reivindicació de la llibertat d'alumnes i docents davant les noves lleis de símbols han empès molta gent a manifestar-se al carrer i ha propiciat actes simbòlics de reivindicació: tancades als centres educatius, abraçades a les escoles, cassolades i, fins i tot, mostres més lúdiques com l'enregistrament d'un Lipdub per la llengua o d'un Flashmob per l'educació.
I perquè hem vist que aquestes eren unes reivindicacions que comptaven amb un ample estaló social al nostre poble i perquè aquestes llibertats formen part del nostre ideari i de la nostra raó deser com a agrupació d'esquerres, l'Entesa ha presentat, a vegades en solitari, altres juntament amb els altres partits de l'oposició, diverses mocions perquè l'equip de govern fes arribar a les administracions competents les inquietuds de la gent de Ferreries: defensa del model lingüístic de l'escola pública i concertada, el suport a la campanya dels Enllaçats o la petició de derogació del TIL (el mal anomenat Model Trilingüe a les escoles).
Malgrat sabem que aquests aspectes són molt importants, en aquest breu escrit volem fer especial esment en el que està afectant de forma més directa les nostres famílies: les retallades de recursos i ajuts econòmics per als centres. En una època en què són molts els fillets i joves que pateixen les conseqüències de la crisi en el seu àmbit familiar l'escola hauria de ser un element compensador de la desigualtat social que aquesta crisi econòmica provoca.
I si consideram l'educació en el seu component de compensació social, l'educació infantil passa a primer terme, ja que facilita sense dubte la igualtat d'oportunitats entre els infants, el desenvolupament integral des de l'inici de la seva vida, la integració de la dona al món del treball i la conciliació de la vida laboral. Un pas enrere en aquest nivell educatiu suposaria, idò, un retrocés respecte a un dels avenços socials més rellevants del nostre poble.
Ja des dels primers mesos de la pujada del PP a les diferents institucions de les illes, l'Entesa es preocupà seriosament pel manteniment d'aquest servei en les condicions de què havia gaudit fins aleshores. La preocupació es donava pel fet que no arribaven a les arques municipals els pagaments corresponents a la convocatòria de l'any anterior. L'Entesa presentà una moció específica perquè l'equip de govern de l'Ajuntament instés el Govern Balear a fer efectius els pagaments pendents i a convocar la mateixa línia d'ajuts per als cursos venidors. Així mateix, instà el Consell Insular a mantenir la seva col∙laboració econòmica en el sosteniment de l'escoleta infantil.
La resposta tant del Govern Balear, com del Consell Insular ha estat abaixar substancialment els seus ajuts a les escoletes infantils (0-3 anys) en relació a l'etapa anterior. Així mateix, amb les lleis estatals de funcionament de les administracions locals, els ajuntament s'han vist condicionats i molt perjudicats per poder dur a terme serveis com aquest, així com el de suport a la residència geriàtrica i centre de dia.
Davant aquesta situació, el compromís de l'Entesa serà sempre amb una educació sense
polititzacions, lliure i centrada en el que realment importa: la formació integral dels nostres fillets i joves. Així mateix, seguirem vetllant perquè els actuals governants compleixin amb el que els pertoca: el suport responsable a tots els sectors educatius de Ferreries i el més ampli ajut econòmic possible tant a famílies com a centres.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari